tirsdag 10. juni 2008

Kåre Willoch

Under Kåre Willoch sin Statsminister tid: 1981-86

• Ronald Reagan er president i USA.
• Prins Charles og Diana gifter seg i London
• Jappetid – folk er overopptatt av penger – statussymboler er viktig
• Mennesket får for første gang muligheten til å få et kunstig hjerte
• Nobelprisvinnere: Desmond Tutu og Lech Walesa.
• AIDS-virus oppdaget.
• Live Aid konserter opprettes som tiltak mot fattigdom.
• Gorbatsjov og Reagan blir enige om å ta opp forhandlinger om kontrollen over strategiske kjernefysiske våpen og om menneskerettighetene.
• Tsjernobyl-ulykken: alvorlig ulykke ved atomkraftverk i Tsjernobyl i Ukraina.
• USAs romferge Challenger eksploderer.
• Engangskameraet fra Fuji er kommet på markedet.
• Greenpeace kjemper mot forurensning.
• Atomkappløp mellom USA og Sovjetunionen.
• Gjenvinning ble et viktig tema for mange og et initiativ for planeten ble tydelig prioritert.




Kåre Willoch.

Willoch ble født 3. oktober 1928 i et middelklassehjem i Aker, Akershus. Lite er skrevet om hans bakgrunn og familie, bortsett fra foreldrene hans; sønn av disponent Haakon Isaachsen Willoch (1896-1955) og cand. mag. Agnes Christine Saure (1895-1994) (http://epos.stortinget.no/Biografi.aspx?initialer=K%C3%85WI), og hans bror Jan, som var formann I Riksmålsforbundet.
I 1954 giftet han seg med Anne Marie Jørgensen.

I vennegjengen ble han tidlig en ener. Når de var på hytteturer gikk det ofte i spørrekonkurranser på kveldene, men etter hvert ble dette kjedelig ettersom Kåre alltid vant. Kameratene bestemte seg for å lure ham, så de sendte han ut for å lage skiløype rundt et tjern. Da Willoch var ute, pugget de svar fra spørreboka som helter. For etter kveldsmaten skulle de endelig vinne. Selvfølgelig klarte de ikke det, Kåre vant som vanlig.

Willoch studerte ved Bestum Folkeskole, og senere ved KG, før gymnasium i Uppsala. Han tok examen artium ved Ullern Gymnasium, før han gikk videre til UiO. Han fikk en utdannelse innen sosialøkonomi, og fikk tidlig jobb som sekretær i Norges Rederiforbund (1951-1952) og konsulent Norges Industriforbund (1954-1963).
I 1963 fikk han jobben som generalsekretær i Høyre, og denne beholdt han fram til -65. På samme tid, fra 1958-89 var han også stortingsrepresentant, og i -63 og fra 1965-70 hadde han stillingen som handelsminister. Fra samme år av fikk han jobben som formann i Høyre, og denne hadde han i fire år.
Statsministerjobben kom først 14. oktober 1981, og varte til 9. mai 1998.
( http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/79839 )
(Linken i avsnittet over viser utfyllende liste over alle verv og lignende, se den)
Willoch var i flere tiår Norges ledende, konservative politiker, og flere varige forandringer innen Norsk politikk ble innført i løpet av hans periode. Han viste tidlig usedvanlige evner som politiker, og satte fort sitt preg på arbeidet og debattene i Stortinget.
Da Kåre var statsminister hadde han egen telefonlinje til høyres sekretariat. Linjen ble brukt så mye at den ble kalt for ”Busy Bee”. Han brukte telefonen for å sette folk i arbeid, ifølge Lars Roar Langslet sin bok Fra innsiden, måtte alt annet arbeid bare legges dødt når Kåre hadde gitt beskjed om annet viktig arbeid som måtte gjøres. Langslet sier at, hvis bare halvparten av beskjedene de fikk hadde blitt fulgt opp, ville Norge vært et bedre land
Et av Willochs mest kjente sitater, som han ikke vil vedkjenne seg ved; Nu går alt så meget bedre.

De senere år har Willoch engasjert seg særlig i Israel- Palestinakonflikten, som en skarp kritiker av Israels okkupasjon og ulovlige bosetting på okkupert land.
Film hvor Willoch og Rødner debatterer Midtøsten-konflikten;


Ingen kommentarer: